Ryžių patiekalai Kinijoje – nuo kasdienybės iki šventės

ryziu patiekalas

Kinijoje ryžiai yra daugiau nei maistas – jie simbolizuoja gyvenimą, gausą ir klestėjimą. Pietiniuose regionuose be jų neįsivaizduojamas nė vienas stalas. Iš ryžių gaminami tiek paprasti kasdieniai patiekalai, tiek ypatingoms progoms skirti gardumynai.

Garinti ryžiai – pagrindinis valgis

Paprasti garinti ryžiai yra labiausiai paplitęs patiekalas, patiekiamas prie mėsos, žuvies ar daržovių. Kinai retai valgo tik ryžius – jie visada yra kaip garnyras prie kitų patiekalų.

Kepti ryžiai

Vienas garsiausių patiekalų – kepti ryžiai (炒饭 chǎofàn). Tai būdas sunaudoti likusius ryžius, pakepinant juos su kiaušiniais, daržovėmis, mėsa ar jūros gėrybėmis. Kiekviename regione yra savų variantų: Kantone ryžiai kepami lengviau, o Sičuane jie būna aštresni.

Klampūs ryžiai (glutinous rice)

Iš lipnių ryžių gaminami įvairūs desertai ir šventiniai patiekalai. Vienas žymiausių – zongzi – lipnių ryžių pyragėliai, suvynioti į bambuko ar lotoso lapus, dažniausiai valgomi Drakono valčių festivalio metu. Viduje jie gali būti su saldžia pasta, mėsa ar grybais.

Ryžių košė

Congee (粥 zhōu) – ryžių košė, kuri dažniausiai valgoma pusryčiams. Ji būna gana skysta ir dažnai gardinama daržovėmis, mėsa, žuvimi ar net kiaušiniu. Tai patiekalas, laikomas lengvai virškinamu ir sveiku.

Ryžių makaronai

Iš ryžių miltų gaminami makaronai yra ypač populiarūs pietiniuose regionuose, pavyzdžiui, Guangxi provincijoje. Guilin ryžių makaronai yra vienas garsiausių gatvės maisto patiekalų.

Ryžių vynas

Iš fermentuotų ryžių Kinijoje gaminamas tradicinis ryžių vynas – mijiu, kuris vartojamas tiek maistui gaminti, tiek gėrimui.

Saldūs ryžių desertai

Be minėtų zongzi, dar populiarūs tangyuan – lipnių ryžių rutuliukai su saldžia įdaro pasta (pvz., sezamų ar pupelių). Jie valgomi Žibintų festivalio metu ir simbolizuoja šeimos vienybę. Ryžiai Kinijoje – neatsiejama kultūros dalis. Jie valgomi kasdien, bet kartu turi ir šventinę, simbolinę prasmę. Nuo paprastų keptų ryžių iki šventinių zongzi ar saldžių tangyuan – kiekvienas patiekalas pasakoja istoriją apie kinų tradicijas ir gyvenimo būdą.

Viza į Kiniją | Ryžių patiekalų įvairovė Kinijoje.