Populiariausi gėrimai Kinijoje – ne tik arbata

Gėrimai Kinijoje

Kalbant apie Kiniją, pirmiausia į galvą ateina arbata – šimtmečius trunkanti tradicija, tapusi nacionaliniu simboliu. Tačiau Kinijos gėrimų pasaulis – kur kas įvairesnis. Nuo senovinių žolelių eliksyrų iki modernių vaisinių kokteilių, nuo sojų pieno iki stipraus ryžių vyno – čia galima atrasti viską. Kinų gėrimų kultūra atspindi šalies istoriją, klimatą ir kasdienio gyvenimo ritmą.

Nealkoholiniai tradiciniai gėrimai

Kinijoje populiarūs įvairūs natūralūs, augaliniai ar vaisiniai gėrimai, kurie dažnai siejami su sveikata ir pusiausvyra.

  • Sojų pienas (Doujiang) – tradicinis pusryčių gėrimas, gaminamas iš mirkytų ir sumaltų sojų pupelių. Jis dažnai patiekiamas šiltas, šiek tiek pasaldintas, ir valgomas kartu su kiniškomis bandelėmis (youtiao). Tai vienas populiariausių gėrimų rytinėje Kinijoje.
  • Mung pupelių gėrimas (Lü Dou Tang) – žaliasis gėrimas, vartojamas karštomis vasaros dienomis. Jis turi gaivinantį poveikį ir, pasak tradicinės kinų medicinos, padeda vėsinti organizmą.
  • Vaisių sultys ir kompotai – dažniausiai gaminami iš ličių, longanų, persimonų, granatų ir kitų vietinių vaisių. Populiarus ir saldus obuolių gėrimas su ledu – paplitęs pietiniuose miestuose.
  • Žolelių eliksyrai (Liang Cha) – šie gėrimai turi gydomųjų savybių ir dažnai vartojami vietoj vaistų. Jie gali būti kartūs, tačiau laikomi itin naudingu būdu išvalyti kūną ir „atvėsinti vidų“. Populiariausias jų variantas – chryzantemų ir medaus gėrimas.

Alkoholiniai gėrimai – nuo ryžių vyno iki baijiu

Kinijoje alkoholiniai gėrimai turi senas tradicijas, siekiančias daugiau nei 4000 metų. Alkoholis čia neatsiejamas nuo švenčių, santuokų ir verslo susitikimų.

  • Baijiu (白酒) – stiprus distiliuotas gėrimas, laikomas nacionaliniu stipriuoju alkoholiu. Jo stiprumas siekia 40–60 %, o skonis – intensyvus, su ryžių, sorų ar kviečių natomis. Vienas garsiausių prekės ženklų – „Moutai“, dažnai patiekiamas valstybinėse vakarienėse. Baijiu geriamas mažais stikliukais, dažnai lydimas šūksnio „Ganbei!“ (į dugną).
  • Huangjiu (黄酒) – senovinis fermentuotas ryžių vynas, populiarus pietų Kinijoje. Jis turi šiltą, salstelėjusį skonį ir paprastai patiekiamas pašildytas. Tradicinis Shaoxing miestas laikomas huangjiu sostine – čia gaminamas geriausios kokybės vynas.
  • Kiniškas alus (Pijiu) – Kinijoje alus tapo labai populiarus XX a. pradžioje, kai vokiečiai įkūrė alaus daryklas Qingdao mieste. Šiandien „Tsingtao“ ir „Snow Beer“ – labiausiai parduodami alūs pasaulyje pagal kiekį. Alus dažnai geriamas su jūros gėrybėmis ir aštriais patiekalais.
  • Vaisių vynai ir likeriniai gėrimai – populiarūs ypač tarp moterų. Gaminami iš slyvų, ličių, longanų ar persikų. Šie gėrimai švelnesni, kvapnūs ir dažnai vartojami desertų metu.

Šiuolaikiniai ir jaunimo mėgstami gėrimai

Kinijos miestai sparčiai modernėja, o kartu su jais – ir gėrimų kultūra. Jaunoji karta noriai eksperimentuoja, jungdama tradicijas su vakarietiškomis tendencijomis.

  • Bubble tea be arbatos (nai cha) – iš Taivano kilęs gėrimas, dažnai ruošiamas su pienu, sirupais ir tapiokos perlų rutuliukais. Šiandien galima rasti versijų be arbatos – su sultimis, jogurtu ar vaisių tyrėmis. Didmiesčiuose, kaip Šanchajus ar Guangdžou, bubble tea parduotuvės randamos kas kelis žingsnius.
  • Jogurtiniai gėrimai (Suan Nai) – natūralūs arba vaisiniai fermentuoti jogurtai, geriami tiek pusryčiams, tiek kaip desertas. Juos mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji.
  • Energetiniai ir vaisiniai kokteiliai – sparčiai populiarėja tarp jaunimo ir biuro darbuotojų. Kinijos rinkoje dominuoja vietiniai prekės ženklai, pavyzdžiui, „Eastroc Super Drink“ ir „War Horse“, konkuruojantys su „Red Bull“.

Gėrimo kultūra ir etiketas

Gėrimas Kinijoje – tai daugiau nei troškulio malšinimas. Tai socialinis ritualas, turintis gilų simbolinį aspektą. Prie stalo dažnai sakomas žodis „Ganbei“ (干杯) – pažodžiui reiškiantis „ištuštink taurę“. Tai pagarbos ir draugiškumo ženklas. Mandagu pirmiausia pripilti taurę vyresniam ar aukštesnes pareigas turinčiam žmogui. Net negeriant alkoholio, paprastai priimta bent simboliškai gurkštelėti.

Pabaigai

Nors arbata išlieka Kinijos gėrimų karaliene, daugybė kitų gėrimų atskleidžia šios šalies skonio ir tradicijų įvairovę. Nuo sojų pieno iki stipraus baijiu, nuo vaisių eliksyrų iki modernių kokteilių – kiekvienas gurkšnis pasakoja istoriją apie Kinijos kultūrą. Keliaujant verta paragauti bent kelių vietinių gėrimų – jie leis pajusti šalies dvasią kur kas geriau nei bet kuris suvenyras.

Viza į Kiniją | Populiariausi tradiciniai gėrimai Kinijoje