Didžiausi ir populiariausi restoranai Kinijoje: nuo imperatoriškų puotų iki šiuolaikinių gurmanų rojų

Įsivaizduokite: 1864 m. Pekine, Qing dinastijos pabaigoje, jaunas virėjas Gudong sluoksniuoja anties odą medumi ir kepa ją ant ugnies, kol ji įgauna auksinį blizgesį. Tai – Pekino anties gimimas, kuris tapo ne tik patiekalu, bet ir Kinijos kulinarinės diplomatijos simboliu. Arba 1875 m. Šanchajuje, kai prekybininkas Zhang Xiaoying atidaro nedidelę užeigą, kur garinami kukurūzai su sultinga įdaru – taip gimsta xiaolongbao, kuris šiandien traukia milijonus į Nanxiang kaimą. Kinijos restoranų istorija – tai šimtų metų kelionė nuo imperatoriškų rūmų puotų iki globalių tinklų, kurie maitina 1,4 mlrd. pilvų. 2025 m., kai Kinijos gastronomija švyti "Asia's 50 Best Restaurants" sąraše (15 įstaigų iš Didžiosios Kinijos!), šie restoranai – ne tik valgymo vietos, bet ir kelionių traukos centrai. Štai 8 didžiausių ir populiariausių, su jų istorijomis ir patarimais, kaip juos aplankyti be eilių. Keliaudami po Kiniją, neužmirškite: maistas čia – tai istorija ant lėkštės!
1. Quanjude (全聚德) – Pekinas: Pekino anties imperija
Istorija: Įkurtas 1864 m. kaip nedidelė užeiga, Quanjude greitai tapo Qing dinastijos elito favoritu – anties oda kepama specialiuose krosnyse, o patiekalas patiekiamas su plonais blynais ir hoisin padažu. 1949 m. nacionalizuotas, dabar – globalus tinklas su 8 filiais Pekine, maitinantis 20 000 svečių per dieną. Tai – didžiausias Pekino anties restoranas pasaulyje, įtrauktas į UNESCO nematerialųjį paveldą. Kodėl populiarus? Traški oda ir šimtmečių tradicija – 2025 m. lankytojų skaičius viršijo 1 mln. Kur aplankyti: Hepingmen šaka – didžiausia, su 1000+ vietų. Bilietas ~200 CNY/asm., rezervuokite per Ctrip app. Patarimas: Eikite darbo dieną – išvengsite 2 val. eilių.
2. Da Dong (大董) – Pekinas: Moderni anties revoliucija
Istorija: Įkurtas 1985 m. Dong Zhenxiang, kuris 1992 m. išrado "super liesą" antį – kepamą be riebalų, bet su krištolo oda. Iš vienos užeigos išaugo tinklas su 10+ filialų, maitinantis 5000 svečių per dieną. 2025 m. – Michelin Bib Gourmand nugalėtojas. Kodėl populiarus? Sveika alternatyva tradicijai, traukianti jaunimą ir turistus – Tripadvisor reitingas 4.5/5. Kur aplankyti: Jinbao Street šaka – centrinė, su vaizdu į Wangfujing. ~250 CNY/asm. Patarimas: Užsisakykite "anties odos degustaciją" – 8 patiekalai už 150 CNY.
3. Shanghai Old Restaurant (老吉利) – Šanchajus: Qing dinastijos reliktas
Istorija: Atidarytas 1875 m. kaip arbatos namai, vėliau tapo Šanchajaus virtuvės ikona – nuo xiaolongbao iki saldžiarūgščio krevetės. Po 1949 m. nacionalizuotas, dabar – tinklas su 50+ filialų, maitinantis 10 000 svečių per dieną. Tai – vienas seniausių Šanchajaus restoranų. Kodėl populiarus? Autentiška Huaiyang virtuvė, 2025 m. lankytojų srautas +20% dėl UNESCO statuso. Kur aplankyti: Fuyou Road šaka – originalus pastatas. ~150 CNY/asm. Patarimas: Rytą – lengvas pusrytis su garintais kukurūzais (20 CNY).
4. Luwailou (楼外楼) – Hangdžou: West Lake poezija
Istorija: Įkurtas 1848 m. prie West Lake, įkvėptas poeto Su Shi eilėraščio – restoranas maitino imperatorių ir rašytojus. Per Opiumo karus (1840 m.) beveik sunaikintas, bet atstatytas 1950 m. Dabar – tinklas su 5 filiais, 3000+ svečių per dieną. Kodėl populiarus? Žuvies patiekalai su ežero šviežumu, top Tripadvisor Hangdžou. Kur aplankyti: Originali šaka prie Gushan kalno. ~300 CNY/asm. Patarimas: Kombinuokite su ežero žygiu – nemokamas įėjimas parke.
5. Nanxiang Steamed Bun Restaurant (南翔馒头店) – Šanchajus: Kukurūzų legenda
Istorija: Nuo 1855 m. Nanxiang kaime, kur virėjai išrado xiaolongbao – sultingi garinti kukurūzai su sultiniu viduje. 1950 m. perkeltas į Yu Garden, dabar – tinklas su 20+ filialų, 15 000+ porcijų per dieną. Tai – Šanchajaus garintų kukurūzų protėviai. Kodėl populiarus? 2025 m. – Asia's 50 Best įkvėptas, lankytojų reitingas 4.7/5. Kur aplankyti: Yu Garden šaka – istorinis centras. ~100 CNY/asm. Patarimas: Pirkite "delikateso rinkinį" nešiotis (50 CNY).
6. Defachang (德发庄) – Xi’an: Koldūnų karalystė
Istorija: Atidarytas 1936 m. kaip šeimos užeiga, specializuojasi 300+ koldūnų rūšių – nuo mėsos iki vaisių. Per Kultūrinę revoliuciją (1966 m.) beveik uždarytas, bet atgimė 1980 m. Dabar – tinklas su 10 filialų, 8000 svečių per dieną. Kodėl populiarus? Tang dinastijos įkvėpti patiekalai, top Xi’an restoranas pagal Tripadvisor. Kur aplankyti: Bell Tower šaka – centrinė. ~150 CNY/asm. Patarimas: Užsisakykite "18 koldūnų banketą" – 100 CNY.
7. Wing – Honkongas: Kantono atgimimas
Istorija: Įkurtas 2019 m. Vicky Cheng, įkvėptas jo senelių migracijos iš Sičuano. Nuo 2022 m. – Asia's 50 Best Nr. 3, o 2025 m. – Chef’s Choice apdovanojimas. Tai – modernus Kantono virtuvės lobynas, maitinantis 500 svečių per dieną. Kodėl populiarus? Vietiniai ingredientai su globaliu poskoniu, 2025 m. lankytojų +30%. Kur aplankyti: Central District. ~800 HKD/asm. Patarimas: Rezervuokite per OpenTable – laukimas 2 mėn.
8. The Chairman – Honkongas: Vietinis gurmanas
Istorija: Atidarytas 2013 m. Danny Yip, siekiant išsaugoti Kantono receptus nuo 1950 m. migracijos. 2021 m. – Nr. 1 Azijoje, 2025 m. – Icon Award. Tinklas su 3 filiais, 1000+ svečių per dieną. Kodėl populiarus? Žuvys iš vietinių rinkų, top World's 50 Best. Kur aplankyti: Central. ~600 HKD/asm. Patarimas: Eikite vakare – vaizdas į uostą nemokamas.